(1)食品照射とは―技術の概要及び評価と研究開発の歴史―(1) Food Irradiation—Outline of the Technology, History of Evaluation, and Research and Development—
農業・食品産業技術総合研究機構National Agriculture and Food Research Organization
食品の放射線照射は,科学的根拠により設定された国際基準や規範に沿って実施され,照射食品は実用レベルで市場流通している。本稿では,技術の応用範囲,照射食品の国際的評価と国際基準について概説する。同時に,日本の研究開発の歴史や関係機関でなされた議論の内容を説明し,現在の国内状況の理解に役立てる。最後に,食品照射に関する国際的な協調研究の動向を示し,今後の技術開発の方向性を展望する。
Radiation treatment of food is implemented in accordance with international standards and codes established on scientific grounds, and irradiated foods are distributed in international markets at a practical level. This paper outlines the application of food irradiation technology, as well as the international evaluation and international standards for irradiated foods. At the same time, Japanese history of research and development and the discussion on the technology in related organizations are explained to help understand the current domestic situation. Lastly, the trend of international coordinated research on food irradiation is presented, and the direction of future technological development is indicated.
Key words: irradiated food; international standard; Codex; JECFI; coordinated research project
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