RADIOISOTOPES

Online ISSN: 1884-4111 Print ISSN: 0033-8303
RADIOISOTOPESは日本アイソトープ協会が発行する学術論文誌です
Radioisotopes 70(1): 19-27 (2021)
doi:10.3769/radioisotopes.70.19

原著Article

カキにおけるフォールアウト由来の137Csと天然由来の133Csの果実への移行の相違Differences in Fallout-Derived 137Cs and Naturally-Derived 133Cs Transfer to Fruit in Persimmon Tree

1国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構果樹茶業研究部門Institute of Fruit Tree and Tea Science, NARO

2 福島県農林水産部Agriculture, Forestry and Fishery Department, Fukushima Prefecture

3国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構食品研究部門Food Research Institute, NARO

受付日:2020年7月10日Received: July 10, 2020
受理日:2020年9月24日Accepted: September 24, 2020
発行日:2021年1月15日Published: January 15, 2021
HTMLPDFEPUB3

カキ果実の放射性物質による汚染状況を把握するため,複数のカキ圃場で土壌及び果実の137Csならびに133Cs濃度を測定した。3年間調査した果実の137Cs濃度は低下する傾向の圃場が多く,移行係数については,年度間に有意な差はみられなかった。事故後5~7年が経過した時点では,地上部汚染の影響が低下しており,土壌から果実へのセシウムの移行も限定的であると考えられた。土壌の133Cs濃度は各圃場とも同程度であったが,果実の133Cs濃度が他の圃場と比較してより高い圃場があった。

To confirm the contamination by radiocaesium, the concentrations of 137Cs and 133Cs of Japanese persimmon fruits and soils were measured in several orchards. Over 3 years, the 137Cs concentration tended to decrease in many orchards, and there was no significant difference in the transfer factor. Additionally, 5 to 7 years after the accident, the effect of above-ground contamination seemed to be decreasing, and radiocaesium contamination by roots was likely negligible. The 133Cs concentration in the soil was similar in all orchards; however, the 133Cs concentration of fruits in one orchard was higher than that in the other orchards.

Key words: caesium-133; caesium-137; Japanese persimmon; Fukushima Dai-ichi Nuclear Power Plant Accident

This page was created on 2020-10-16T16:15:26.063+09:00
This page was last modified on 2020-12-22T11:15:38.000+09:00


このサイトは(株)国際文献社によって運用されています。