RADIOISOTOPES

Online ISSN: 1884-4111 Print ISSN: 0033-8303
RADIOISOTOPESは日本アイソトープ協会が発行する学術論文誌です
Radioisotopes 68(7): 469-478 (2019)
doi:10.3769/radioisotopes.68.469

総説Review Article

食品照射の海外動向Current Status of Food Irradiation in the World

1ダラット大学原子力工学部Dalat University ◇ 01 Phu Dong Thien Vuong, Dalat, Vietnam ◇ 01 Phu Dong Thien Vuong, Dalat, Vietnam

2農業・食品産業技術総合研究機構食品研究部門National Agriculture and Food Research Organization ◇ 305–8642 茨城県つくば市観音台2–1–12 ◇ 2–1–12 Kannondai, Tsukuba, Ibaraki Pref. 305–8642, Japan

発行日:2019年7月15日Published: July 15, 2019
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食品照射の海外動向について,2017年の実施状況をまとめた。総処理量は中国の550,000トンが最も多く,次いでベトナムの110,000トンであり,世界の食品照射は急速に拡大している。検疫を目的とした新鮮果実・野菜の照射処理では,米国がメキシコなどから31,000トン輸入している。アジア・オセアニア諸国では米国への輸出だけでなく,オーストラリアやベトナムなど地域内での照射農産物の相互の輸出入を展開している。

This paper reviewed the current status of food irradiation in the world in 2017. The quantities of irradiated foods are increasing as 550,000 tons in China and 110,000 tons in Vietnam. Phytosanitary irradiation of agricultural products has recently increased. The US has imported 31,000 tons of the irradiated fruits from Mexico and other countries including Hawaii. In Asia and Oceania countries, not only export to the US, but also export and import of irradiated fruits and vegetables within the region such as Australia and Vietnam are developing.

Key words: food irradiation; quantity in 2017; phytosanitary; sanitary; spice; fruit

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