RADIOISOTOPES

Online ISSN: 1884-4111 Print ISSN: 0033-8303
RADIOISOTOPESは日本アイソトープ協会が発行する学術論文誌です
Radioisotopes 68(5): 345-354 (2019)
doi:10.3769/radioisotopes.68.345

速報Letter

同一ほ場におけるカキ幼果のセシウム-137濃度の樹間差Differences in Radioactive Caesium-137 Concentrations in Young Persimmon Fruit from Trees in the Same Orchard

1福島県農業総合センターFukushima Agricultural Technology Centre ◇ 963–0531 福島県郡山市日和田町高倉字下中道116 ◇ 116 Shimonakamichi, Takakura, Hiwada, Koriyama, Fukushima 963–0531, Japan

2国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構東北農業研究センター農業放射線研究センターTohoku Agricultural Research Center, NARO ◇ 960–2156 福島県福島市荒井字原宿南50 ◇ 50 Harajukuminami, Arai, Fukushima, Fukushima 960–2156, Japan

3国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構果樹茶業研究部門Institute of Fruit Tree and Tea Science, NARO ◇ 305–8605 茨城県つくば市藤本2–1 ◇ 2–1 Fujimoto, Tsukuba, Ibaraki 305–8605, Japan

4福島県農業総合センター果樹研究所Institute of Fruit Tree Science, Fukushima Agricultural Technology Centre ◇ 960–0231 福島県福島市飯坂町平野字檀の東1 ◇ 1 Dannohigashi, Hirano, Iizaka, Fukushima 960–0231, Japan

5国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構食品研究部門Food Research Institute, NARO ◇ 305–8642 茨城県つくば市観音台2–1–12 ◇ 2–1–12 Kannondai, Tsukuba, Ibaraki 305–8642, Japan

6農研機構本部Headquarters, NARO ◇ 305–8517 茨城県つくば市観音台3–1–1 ◇ 3–1–1 Kannondai, Tsukuba, Ibaraki 305–8517, Japan

受付日:2018年10月2日Received: October 2, 2018
受理日:2019年1月7日Accepted: January 7, 2019
発行日:2019年5月15日Published: May 15, 2019
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福島県内4カ所のほ場で栽培されている全ての樹体のカキ幼果の137Cs濃度を測定した。その結果,同一ほ場内においても幼果の137Cs濃度は異なっており,幼果の137Cs濃度が高い樹体が稀に存在することが明らかとなった。また,歩行型放射能測定システム‘KURAMA-II’を用いて地表面の放射能汚染密度,樹体の表面線量,樹体の幹周長をそれぞれ測定し,幼果の137Cs濃度と比較した結果,測定した各項目と幼果の137Cs濃度との関連性は認められず,放射能汚染リスクの高い樹体をこれらの手法で推定することは困難であった。

We measured 137Cs concentrations in the young persimmon fruit of each tree in 4 orchards in Fukushima prefecture. We found that the 137Cs concentrations in the young fruit differed even within the same orchard, and it was revealed that there were a few trees that yielded fruit with high 137Cs concentration. In addition, the radioactive contamination density on the ground surface as measured by the walking type radioactivity measurement system ‘KURAMA-II,’ the radiation count rate on the surface of the tree trunk, and the stem perimeter of the tree were measured. These results were compared with the 137Cs concentrations of the young fruit. As a result, no relation was observed between each measured value and the 137Cs concentration of the young fruit, and it was shown that it is difficult to estimate which trees have a high risk of radioactive contamination by these methods.

Key words: caesium-137; dried fruit; Japanese persimmon; young fruit; Fukushima Dai-ichi Nuclear Power Plant Accident

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