RADIOISOTOPES

Online ISSN: 1884-4111 Print ISSN: 0033-8303
RADIOISOTOPESは日本アイソトープ協会が発行する学術論文誌です
Radioisotopes 66(9): 355-366 (2017)
doi:10.3769/radioisotopes.66.355

総説Review Article

炭素窒素安定同位体による食性分析の今後の展開Perspective Review of Dietary Analysis Based on Carbon and Nitrogen Stable Isotopes

1北海道大学名誉教授Professor Emeritus, Hokkaido University

2北海道大学大学院地球環境科学研究院Faculty of Environmental Earth Science, Hokkaido University ◇ 060–0810 札幌市北区北10条西5丁目 ◇ Nishi 5, Kita 10, Kita-ku, Sapporo, Hokkaido 060–0810, Japan

発行日:2017年9月15日Published: September 15, 2017
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炭素・窒素安定同位体をトレーサーとする食性分析法は,人や動物の食物利用傾向を,複数の資源の分配率で表す手法として改良されてきた。同位体による研究が優れているのは利用度の復元が可能なだけではなく,生物学的現象と食料消費統計などの社会科学的現象との間を結ぶ研究の枠組みとして活用できることにある。これを示すために人間の食物利用に関する相補的な三つの研究事例を紹介し,食物利用の特性を解明する新しい研究法ついて議論する。

Dietary analysis based on stable isotope tracers have been developed as a technique analyzing for food consumption patterns of human and animals. The advantage of isotope analysis is not only useful to estimate consumption rate of food resources, but also be a scientific method to shed light on feeding process which composed of biological and sociological phenomenon including statistic researches. This article addresses a new direction of isotopic dietary studies from three complementary case studies.

Key words: carbon-13; nitrogen-15; dietary analysis; food consumption statistics; feeding pattern

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