RADIOISOTOPES

Online ISSN: 1884-4111 Print ISSN: 0033-8303
RADIOISOTOPESは日本アイソトープ協会が発行する学術論文誌です
Radioisotopes 65(12): 507-515 (2016)
doi:10.3769/radioisotopes.65.507

速報Letter

カキ果実におけるへたを経由した放射性セシウムの移行(第2報)—へたへの放射性Csの添加量と果肉への移行率について—Translocation of the Radioactive Caesium via the Calyx in Persimmon Fruit (Part 2)—Addition Amount of Radioactive Caesium to the Calyx and Transfer Rate to Pulp—

1福島県農業総合センターFukushima Agricultural Technology Centre ◇ 963–0531 福島県郡山市日和田町高倉字下中道116 ◇ 116 Shimonakamichi, Takakura, Hiwada, Koriyama, Fukushima Pref. 963–0531, Japan

2元福島県農業総合センターFuku­shima Agricultural Technology Centre (former staff)

3福島県農業総合センター会津地域研究所Aizu Research Centre, Fukushima Agricultural Technology Centre ◇ 969–6506 福島県会津坂下町大字見明字南原881 ◇ 881 Minamihara, Miake, Aizubange, Fukushima Pref. 969–6506, Japan

4農研機構東北農業研究センター農業放射線研究センターTohoku Agricultural Research Center, NARO ◇ 960–2156 福島県福島市荒井字原宿南50 ◇ 50 Harajukuminami, Arai, Fukushima, Fukushima Pref. 960–2156, Japan

5農研機構食品研究部門Food Research Institute, NARO ◇ 305–8642 茨城県つくば市観音台2–1–12 ◇ 2–1–12 Kannondai, Tsukuba, Ibaraki Pref. 305–8642, Japan

受付日:2016年6月1日Received: June 1, 2016
受理日:2016年9月5日Accepted: September 5, 2016
発行日:2016年12月15日Published: December 15, 2016
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生育中のカキのへたに脱脂綿を固定して濃度の異なる溶存態の137Cs(10, 100, 1000 Bq/kg)を添加し,収穫した果実の137Csを測定した。その結果,添加した137Csは果肉へ移行し,その濃度は添加した137Csの量に依存することが確認された。一方,脱脂綿を介して添加した137Csの果肉への移行率は4.01%(1000 Bq/kg)と4.24%(100 Bq/kg)となり,添加する水の濃度には影響されないことが明らかとなった。また,生産した果実の137Cs濃度が高いと想定された3カ所のほ場において,雨天時に果実のへたに落ちてくる水や樹枝等を流れる水を分析した結果,137Csが含まれる水があったものの,果肉の137Cs濃度に大きな影響を及ぼした可能性は低いことが示された。

To elucidate the pathways for radioactive caesium contamination in persimmon fruit, we investigated the effects of radioactive caesium concentration on translocation via the calyx. The calyces were inoculated with water containing caesium-137 (10, 100, 1000 Bq/kg) and the caesium-137 concentration was measured using a germanium semiconductor detector. The translocation of caesium-137 via the calyx to the flesh was confirmed. The caesium-137 concentration in the flesh increased with proportionally increases in the caesium-137 concentration in the water. On the other hand, the transfer rate did not change with increases in the caesium-137 concentration in the water: it was 4.01% at 1000 Bq/kg and 4.24% at 100 Bq/kg. To evaluate the risk of contamination via the calyx, we measured amount of caesium-137 in the water falling from the surrounding environment (rain, forests, trees, etc.) onto a persimmon tree and the water which flowed along the branches. At orchard conducted the washing or scraping of bark, this environmental water was shown to be unlikely to influence the caesium-137 concentration in the fruit.

Key words: calyx; caesium-137; Japanese persimmon; translocation

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